Verhuizen met je hond

Op dit moment ben ik zelf net verhuisd. Verhuizen brengt veel stress met zich mee. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je huisdieren. Ik en hoogstwaarschijnlijk ook veel anderen vinden het belangrijk dat de huisdieren deze periode met zo weinig mogelijk stress doorkomen. Daarom deel ik graag mijn kennis over verhuizen met je hond met jullie!

Voorbereiding

Wanneer je de sleutel van het nieuwe huis al eerder hebt dan de verhuizing plaatsvindt, is het aan te raden om al regelmatig met je hond langs te gaan bij het nieuwe huis. Met mijn eigen hondje ben ik een aantal keer van het oude huis naar het nieuwe huis toe gewandeld. Ook met de auto ben ik op en neer gereden en heb ik samen met mijn hondje wat spulletjes die erg bekend voor haar waren in het huis neergelegd.

Langzaam hebben we meer spullen verplaatst naar het nieuwe huis en iedere keer wanneer ik zelf naar het nieuwe huis toe ging om te klussen of om spullen te brengen, nam ik mijn hondje mee. De eerste paar keer was ze erg onrustig en kon ze geen seconde stilzitten. Hoe meer bekende spullen en hoe vaker ze in het nieuwe huis kwam, hoe meer ze haar plekjes begon te vinden.

De verhuisdag

Omdat je waarschijnlijk stress hebt op de dag van de verhuizing zelf, is het slim om jouw hond hiervoor te beschermen. Breng je hond naar een vertrouwde omgeving met vertrouwde personen (de vaste oppas van jouw hond). Ik heb zelf mijn hondje naar onze oude tegenoverburen gebracht. Ik had wat spulletjes van haar meegegeven zoals haar mandje en een knuffeltje. Ze is hier de hele dag gebleven tot de we de meeste spullen op zijn plaats hadden staan.

Wanneer alle drukte en het grote werk van de verhuizing voorbij is, kun je jouw hond rustig in het nieuwe huis laten rondkijken. Zorg ervoor dat je zelf ook kalm bent en even de tijd kunt nemen om samen met jouw hond rond te lopen. Door zelf kalm en zelfverzekerd over te komen zal jouw hond zich sneller op zijn gemak voelen en merken dat er niets aan de hand is.

Wanneer jouw hond zijn rust heeft gevonden en is gaan liggen in zijn mand of op een fijn plekje, kun je eventueel verder gaan met wat kleine spullen op zijn plaats zetten. Ik heb er zelf voor gekozen om alles in het bijzijn van mijn hondje te doen. Ik merkte namelijk dat wanneer ik ook maar even uit het beeld was ze onrustig werd.

Na de verhuizing

Niet alleen het huis maar ook de omgeving van het huis is totaal nieuw voor de hond. Tijdens wandelingen zal jouw hond veel nieuwe geurtjes tegenkomen. Het is aan te raden om jouw hond de eerste paar keer met wandelen niet los van de lijn te laten. Laat jouw hond eerst wennen aan de nieuwe omgeving en het idee dat hij een nieuw thuis heeft. Voor mezelf vond ik het erg fijn dat mijn hondje op een gegeven moment zelf terugliep naar de deur van het nieuwe huis na de wandeling. Vanaf dat moment kreeg ik het gevoel pas echt dat ze doorhad dat we hier nu woonde.

 

Alleen laten

Niet iedere hond zal het even makkelijk vinden om alleen gelaten te worden, zeker niet in een nieuw huis. Het kan fijn zijn voor je hond om dit langzaam op te bouwen net zoals als je dit bij een puppy doet. Ga eerst een hele korte tijd weg (10 minuten) en kijk hoe jouw hond hierop reageert. Bouw dit langzaam op wanneer je ziet dat dit goed gaat. Jouw hond zal wanneer je hier een vaste routine mee maakt snel doorhebben dat jij terug blijft komen.

Waar ik zelf voor heb gekozen is om zeker de eerste paar dagen gewoon thuis te blijven, zodat mijn hondje eerst goed kon wennen aan de nieuwe omgeving. Daarna heb ik de oude routine opgepakt die we altijd hadden wanneer ik wegging. Ik gaf haar wat lekkers voor ik de deur uit ging en bij terugkomst hadden we natuurlijk de blije 10 minuten en speelde we even.

 

Oude gewoontes oppakken

Een van de belangrijkste dingen op de aandacht voor je hond vasthouden ondanks de drukte van de verhuizing na, is gewoontes oppakken. Vanaf het moment dat jullie samen in het nieuwe huis aankomen, is het slim om direct de tijden aan proberen te houden die jullie hadden. Bijvoorbeeld met wandelen en eten van jouw hond. Probeer deze tijden zo veel mogelijk aan te houden en een vaste routine te maken in het nieuwe huis. Jouw hond zal al snel de routine doorhebben in het nieuwe huis en daar wat meer rust door vinden.

 

Iedere hond is anders

Omdat iedere hond anders is en jij de enige bent die jouw hond het beste kent, kan het zijn dat deze manier minder goed voor jullie werkt. Misschien is jouw hond erg oud en wordt het hem snel te veel als je iedere dag op en neer rijdt naar het nieuwe huis om te wennen. Kijk echt wat voor jullie het beste werkt, maar probeer jouw hond wel genoeg rust, tijd en aandacht te geven.

 

 

Deel Dit Blog Bericht Op Social Media:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.