Trainen met je hond

Samen trainen met je hond is super leuk, maar versterkt ook nog eens jullie band! Niet iedere hond heeft de trainingen even snel door. Als baasje weet jij als geen ander hoe jouw hond in elkaar zit en met die kennis kun je met de voor jullie passende manier samen gaan trainen. Het belangrijkste bij het samen trainen is dat het leuk is voor beide toch? Hier geef ik wat informatie over de methodes die ik zelf gebruik tijdens trainingen met mijn hond.

Passende beloning kiezen

De ene hond houdt enorm veel van spelen met zijn favoriete speeltje en de andere hond van eten. Door te kijken naar wat jouw hond geweldig vindt, kun je de beste beloning voor de trainingen uit gaan zoeken. Naast de beloning die je jouw hond geeft bij de trainingen, is het ook belangrijk om met jouw stem en aandacht veel te belonen. Mijn hond train ik met eten, omdat hij altijd al dol is geweest op eten en hier echt alles voor doet!

Geduld

Bij de training van een nieuw onderdeel kan het af en toe wat langer duren voordat de hond doorheeft wat je van hem verwacht. Probeer op deze momenten altijd geduldig te blijven. Wanneer jij geïrriteerd of ongeduldig wordt, dan bestaat de kans dat jouw hond zelf ook onrustig wordt. Hierdoor zal hij niet beter gaan presteren en kan het zijn dat hij de training als onprettig gaat ervaren. Is het geduld van jou op of zie je dat de concentratie van de hond weggaat, stop dan met de training. Ook wanneer de hond uitgeput raakt door een intensieve training is het beter om de hond even zijn rust te geven. Sluit op een goede manier af door samen nog wat te spelen en ga op een later moment verder met de training.

 

Belonen of straffen

Persoonlijk ben ik een voorstander van het belonen en negeren. Zeker tijdens trainingen is het belangrijk om te zorgen dat de hond zelfvertrouwen en plezier heeft om samen het beste resultaat te behalen. Zelf beloon ik alleen het gedrag wat ik wil zien tijdens de trainingen en negeer ik het ongewenste gedrag.

 

Beloningsmomenten

Op het moment dat je iets nieuws aan je hond wilt leren is het handig om in kleine stappen vooruit te gaan. Op het moment dat de hond de ene stap doorheeft, kun je door naar de volgende stap. Iedere stap zal steeds iets dichterbij het eindresultaat komen wat je wilt bereiken. Het belangrijkste bij de stappen is dat je de hond blijft belonen bij iedere goede stap die hij vooruit neemt.

Je wilt bijvoorbeeld dat de hond op een belletje drukt met zijn poot. Op het begin beloon je de hond voor het kijken naar het belletje. Heeft de hond door dat hij zijn beloning en een blije baas krijgt nadat hij kijkt naar een belletje? Dan is het tijd voor de volgende stap. Wacht nu wat langer af met belonen als hij naar het belletje kijkt. Hij zal dan automatisch andere dingen gaan uit proberen om zijn beloning te krijgen. Wacht tot hij dichter bij het belletje komt met zijn snuit en BELONEN MAAR!! Hierna beloon je hem voor het aantikken met zijn neus. Zo ga je steeds een klein stapje verder.

Het kan zijn dat de hond even niet meer weet wat de bedoeling is wanneer jullie wat stappen verder zijn. Beloon hem dan weer voor één of meerdere stappen terug en bouw het langzaam weer op. Stel dat er plotseling een poging van jouw hond komt waardoor hij met zijn poot het belletje raakt, dan is het natuurlijk feest. Beloon de hond en kijk of hij doorheeft wat hij had gedaan. Met goed geluk heeft hij door dat het zijn poot bij het belletje was en dan kunnen jullie een deel van de stappen overslaan.

Commando en/of gebaar

Bij het aanleren van bijvoorbeeld op het belletje drukken kun je tijdens de stappen die jullie nemen steeds het commando ‘bel’ geven en/of een gebaar maken. Hieraan gaat jouw hond herkennen wat je van hem vraagt in een later stadium.

 

Herhalen

Blijf de oefening regelmatig herhalen met het commando en/of gebaar. Ook is het handig om de oefeningen op verschillende plaatsen uit te voeren. Het kan voorkomen dat een hond in de keuken een oefening perfect doet, maar in de achtertuin totaal niet weet wat de bedoeling is. Op het moment dat de hond op ieder moment en iedere plaats de oefening perfect uit kan voeren, heeft hij door wat er van hem wordt verwacht met een commando en/of gebaar.

Kunstje: ‘bel’ CHECK!!

 

Deel Dit Blog Bericht Op Social Media:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.